Blog

Hogyan ismerjük fel a jó minőségű kutyatápokat?

Kudo Magyarország
Kudo Magyarország
2020.12.22 20:25
Hogyan ismerjük fel a jó minőségű kutyatápokat?

Az, hogy mit látunk az összetevők listájában, biztos fogódzó, mivel az összetevők olyan sorrendben vannak feltüntetve, amilyen százalékban tartalmazza őket a táp. (A pontos százalékot nem minden esetben adják meg a gyártók, legtöbbször csak a főbb összetevőkhöz.)

Nem elég az árra vagy a prémium, szuperprémium stb. jelzőkre hagyatkoznunk, ha minőségi kutyatápot szeretnénk választani, és biztosra akarunk menni. Az összetevőket kell megnéznünk. 

Az, hogy mit látunk az összetevők listájában, biztos fogódzó, mivel az összetevők olyan sorrendben vannak feltüntetve, amilyen százalékban tartalmazza őket a táp.

 

Első számú összetevői állati eredetűek

Hús

Az igazán jó minőségű kutyatápok összetevőinek sorában első helyen a hús van. Ez az összetevő biztosítja (optimális esetben) a fehérje legnagyobb forrását. 

Ha 30% körül van a szárított hústartalom (vagy haltartalom) aránya, az már jó kiindulás. Ha a fehérjetartalomra vagyunk kíváncsiak, az analitikai összetevőket ellenőrizzük, ugyanis a hús nem száz százalékban fehérje, és nem csak a hús adja a tápokban a fehérjeforrást. 25%-30% körüli nyersfehérje-tartalmú kutyaeledelt keressünk!

Milyen fajta hús a legjobb?

Hogy milyen fajta húsokat érdemes választani, arra nincs általános ajánlás. A csirke, hal, sertés, bárány, marha stb. húsában található tápanyagok hasonló mértékben hasznosulnak, hasonló a biológiai értékük, így egyik sem kiemelkedően jobb a kutyának, mint a másik.

Sokan eleve ódzkodnak például a csirkehústól mint összetevőtől, azonban ha nem allergiás rá a kutya, akkor nyugodtan adható – remek minőségű tápok készülnek csirkéből.

Egyféle húsból vagy többféléből?

Arra sincs hivatalos ajánlás, hogy a monoprotein (egyféle állatból készült) tápok-e a jobbak, vagy az, ha többféle állat adja a hústartalmat. Ezt általában a kutya egyedi igényei szerint lehet eldönteni, figyelembe véve azt, hogy valamilyen összetevőre allergiás-e vagy nem, vagy hogy melyiket szereti jobban. 

Zsír, belsőségek

A zsír és a belső szervek hasznos összetevői a tápoknak. A zsír (vagy a halolaj a halas tápokban) például az egyik
legfontosabb energiaforrása a kutyának. 

Egészséges, nem elhízott kutyáknak 10-15% közötti zsírtartalmú táp ajánlott (az érték az analitikai összetevők
között található, a nyerszsírtartalomnál). 

Jó minőségű tápra utal, ha máj is található benne. A májtól az eledel nemcsak különösen ízletes, hanem A-vitaminban is gazdag lesz.

Sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak

Nem csupán ránk emberekre, hanem kedvenceinkre is jó hatással van a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása: sok ásványi anyagot, vitamint és antioxidánst tartalmaznak, rosttartalmuk miatt pedig az emésztőrendszernek is fontosak. A következőket emelnénk ki elsősorban, de minél többféle zöldséget és gyümölcsöt találunk az összetevők
között, annál jobb.

Répa

A répa segíti a látás védelmét, továbbá a rengeteg antioxidánsnak köszönhetően erősíti az immunrendszert.

Petrezselyem

A benne lévő kálium az izmok és az ízületek, a béta-karotin pedig a szemek egészségét szolgálja.

Tök

Magas rosttartalmának köszönhetően a bélmozgás szabályozásában játszik szerepet – és ízletes is a kutyák számára!

Alma

A- és C-vitaminban, rostban gazdag. Az egyik legegészségesebb gyümölcs nemcsak számunkra, hanem kutyáink számára is.

Nem tartalmaznak színezéket, mesterséges ízfokozókat,
tartósítószereket

Az egyik legfeleslegesebb összetevő a színezék, amivel valójában számunkra próbálják vonzóbbá tenni a terméket. Ráadásul hiperaktivitással és egyéb negatív biokémiai folyamatokkal is összekapcsolták már. A jó minőségű tápok egyszínű, barna granulátumok.

A silány minőségű tápok gyakran tartalmaznak mesterséges ízfokozókat – a legismertebb a már több káros mellékhatással összefüggésbe hozott nátrium-glutamát (MSG, E621) –, hozzáadott mesterséges ízeket. A jó tápokban nincs ízfokozó – rá nincs szükségük, hiszen a minőségi alapanyagok miatt természetesen ízletesek.

A minőségi tápokban tartósítószer sincs. A béta-hidroxi-sav (BHA) és a butil-hidroxitoluol (BHT) két ismertebb szerves vegyület, melyeket a zsírok tartósítására használnak. Több negatív élettani hatással összekapcsolták már ezeket is – a legbiztosabb, ha nem kerül tartósítószer a kedvencünk tányérjába. A hosszú eltarthatóságot a megfelelő eljárással (pl. hidegen sajtolással vagy fagyasztva szárítással) készült eledelek önmagukban biztosítják.

A jó tápok olyan potenciális allergéneket sem tartalmaznak, mint a glutén és szója. Előbbi a glutént tartalmazó gabonákban (búza, árpa) található meg – ha gabonát tartalmazó tápot választanánk, keressünk gluténmentes gabonával (zabbal, rizzsel, kukoricával) készülteket.

Kis keményítőtartalommal rendelkeznek

A gabonafélék mind keményítőben gazdag növények. A keményítő a növények raktározott tápanyaga, egy szénhidráttípus. Tartalmaz fontos tápanyagokat, így jó összetevője egy tápnak, de csak kis mennyiségben. 

Ha kedvenceink túl sok keményítőt fogyasztanak, akkor a vércukorszintjük hosszabb távon megemelkedhet, könnyen elhízhatnak, cukorbetegek lehetnek.

Egyes gabonafélék továbbá gyakori allergének is, mint a gluténtartalmú búza, vagy a burgonya, amely nyersen egyenesen mérgező.

Ezek alapján célszerű alacsony gabonatartalmú vagy gabonamentes kutyatápot választani. Utóbbinál arra figyeljünk, hogy gluténmentes gabonával (zabbal, kukoricával, rizzsel) készüljön, és az összetevők maximum 16-20%-át alkossák.