Miért jobb a hidegen sajtolt táp, mint az extrudált?

A hagyományosan, extrudálással készült kutyatápokkal az egyik probléma, hogy felszívják
a folyadékot a tápcsatornában, és megduzzadnak, ami az állatoknál hasi diszkomfortérzetet, nehéz
emésztést, felfúvódást, puffadást okozhat. A másik gond velük az, hogy a magas hőmérsékleten
való feldolgozás során az összetevők sokat veszítenek a tápértékükből és az ízükből, hiszen a magas
hőmérsékletre való hevítés megváltoztatja a fehérjék szerkezetét.

Köztudott, hogy az emberi táplálkozásban is előnyösebb a zöldségek párolással való előkészítése,
mint a magas hőfokon való főzés. A párolt zöldségek egészségesebbek, mert több tápanyagot és
vitamint megőriznek az alacsonyabb hőmérsékleten való, rövidebb ideig tartó hőkezelés által.

A hidegen sajtolás (cold pressed) technológiája ugyanezt a célt szolgálja a kutyatápok készítése
során: hogy a tápok sértetlenül megőrizzék az összetevők értékes tulajdonságait, a tápanyagokat,
rostokat, vitaminokat, enzimeket, olajakat, mindezek hatékonyabban felszívódjanak belőlük, és
az ízük is jobb legyen. A hidegen sajtolt tápok így jobb emésztést és hosszútávú egészséget garantálnak.

A hidegen sajtolás mint gyártási eljárás ráadásul kevesebb energiát emészt fel, ezáltal kíméli
a környezetet. Hisszük, hogy ez az állateledel-piac előremutató technológiája.

A lenti videóban az látható, ahogy két pohár vízbe két különböző kutyaeledelt öntünk. Az egyikbe Kudót,
a másikba pedig egy hagyományos extrudált tápot.

Nagyobb sűrűségének köszönhetően a Kudo rögtön a pohár aljára süllyed, míg az extrudált táp lebeg
a víz felszínén. A Kudo, amint vízzel érintkezik, elkezd oldódni, két óra múlva már teljesen
feloldott állapotba kerül.

Ezzel szemben az extrudált táp több mint négy óra elteltével is nagyrészt oldatlanul lebeg a víz felszínén.
Teljesen egyértelműen látszik, hogy a hidegen sajtolt kutyatáp sokkal jobb felszívódást, könnyebb
emészthetőséget jelent a házi kedvenc számára.