Blog

Mi az a hidegen sajtolás, és miért jó?

2019.04.14 23:53

A hidegen sajtolás nevű gyártási eljárás lényege, hogy a táp hozzávalóit maximum 75 Celsius-fokon, pár másodpercig tartó hőkezeléssel dolgozzák fel.

Az alacsony hőmérsékleten való feldolgozás miatt ízletesebbek, egészségesebbek és kiadósabbak a hidegen sajtolt tápok, mint extrudált társaik.

A hidegen sajtolt tápok előnyei a hagyományos (extrudált) tápokkal szemben:

  • megmaradnak bennük az értékes tápanyagok, a rostok, a vitaminok, az enzimek, az olajak,
  • könnyebben emészthetők, és a tápanyagok hatékonyabban szívódnak fel belőlük,
  • ízletesebbek, mert az összetevők jobban megtartják az ízüket, ezért nincs szükség ízfokozókra,
  • akár 40%-kal kevesebb is elég belőle a kutya táplálásához, mint amennyi az extrudáltból szükséges,
  • a hidegen sajtolás mint gyártási eljárás kevesebb energiát emészt fel, így kíméli a környezetet.
A hidegen sajtolt táp nem szabályos alakú, egyszínű, barna, kissé morzsálódó granulátumokból áll, a tipikus extrudált táp pedig színezett, formázott darabokból 
Balra a Kudo hidegen sajtolt táp granulátumai, jobbra egy tipikus extrudált táp

A hagyományosan, extrudálással készült kutyatápokkal az egyik probléma, hogy felszívják a folyadékot a tápcsatornában, és megduzzadnak, ami az állatoknál hasi diszkomfortérzetet, nehéz emésztést, felfúvódást, puffadást okozhat. A másik gond velük az, hogy a magas hőmérsékleten való feldolgozás során az összetevők sokat veszítenek a tápértékükből és az ízükből, hiszen a magas hőmérsékletre való hevítés megváltoztatja a fehérjék szerkezetét.

A hidegen sajtolt tápok nem duzzadnak meg a kutya gyomrában, hanem evés után egyből oldódni kezdenek, ezért könnyebb megemészteni őket, és jobb a felszívódásuk.

A videóban az látható, ahogy két pohár vízbe két különböző kutyaeledelt öntünk. Az egyikbe Kudót, a másikba pedig egy hagyományos extrudált tápot.

Nagyobb sűrűségének köszönhetően a Kudo rögtön a pohár aljára süllyed, míg az extrudált táp lebeg a víz felszínén. A Kudo, amint vízzel érintkezik, elkezd oldódni, két óra múlva már teljesen feloldott állapotba kerül.

Ezzel szemben az extrudált táp több mint négy óra elteltével is nagyrészt oldatlanul lebeg a víz felszínén. Teljesen egyértelműen látszik, hogy a hidegen sajtolt kutyatáp sokkal jobb felszívódást, könnyebb emészthetőséget jelent a házi kedvenc számára. Hiszünk benne, hogy a hidegen sajtolás az állateledel-piac előremutató technológiája.

Mennyibe kerül Kudo szárazeledellel etetni a kutyát?

Kiszámoljuk a napi etetési költségeket!

Kérem a számítást!